Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Έκθεση έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1900-1915) από τη Συλλογή Κωστάκη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Ρώσοι φουτουριστές. Από αριστερά: Μπ.Λίβσιτς, Ν.Μπουρλιούκ, Βλ.Μαγιακόφσκι, Ντ.Μπουρλιούκ και Αλ.Κρουτσόνιχ

Έκθεση έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1900-1915) από τη Συλλογή Κωστάκη, παρουσιάζει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 19 Φεβρουαρίου (εγκαίνια στις 8 το βράδυ) ώς τα τέλη Μαΐου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το πρώτο βιβλίο μανιφέστο του ρωσικού φουτουρισμού Το Δόκανο των Δικαστών.
Η έκθεση παρουσιάζει πρώιμα έργα της πρωτοπορίας έως το 1915 με έμφαση στην περίοδο του κυβοφουτουρισμού και των επιρροών από τον γαλλικό κυβισμό και τον ιταλικό φουτουρισμό.

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα σχέδια από τα ταξίδια της Ποπόβα στην Ευρώπη (Γαλλία – Ιταλία) και κυβοφουτουριστικές μελέτες του Ιβάν Κλιουν. Παρουσιάζονται επίσης πρώιμα έργα της Νατάλια Γκοντσαρόβα, της Ελένα Γκουρό, του Μιχαήλ Λαριόνοφ, του Ιβάν Πούνι, της Όλγας Ροζάνοβα, της Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα κ.ά που δείχνουν το πέρασμα από τον συμβολισμό στον κυβοφουτουρισμό. Πολλά έργα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό.

Η έκθεση συνοδεύεται από εκδόσεις της περιόδου του ρωσικού κυβοφουτουρισμού με επίκεντρο το πρώτο βιβλίο μανιφέστο των Ρώσων φουτουριστών κυκλοφόρησε το 1910 και είχε τίτλο «Το Δόκανο Των Δικαστών». Το 1913 κυκλοφόρησε η δεύτερη ανθολογία με τον ίδιο τίτλο μανιφέστο.

Μεταφέροντάς μας στο κλίμα της εποχής η διευθύντρια του ΚΜΣΤ και επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Τσαντσάνογλου εξηγεί:

«Η δεκαετία του 1910 είναι για τις ρωσικές τέχνες η χρυσή δεκαετία της αμφισβήτησης, της ρήξης με το παρελθόν και των αισθητικών ανατροπών. Μια νέα γενιά Ρώσων δημιουργών αναζητά νέες γλώσσες έκφρασης, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή τέχνη των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, δημιουργεί συνθετικές αισθητικές προτάσεις με κυρίαρχες την σύνδεση του κυβισμού και του φουτουρισμού σε ένα ενιαίο κίνημα με το όνομα «κυβοφουτουρισμός» αλλά και την σύνθεση όλων των τεχνών στην κοινή προσπάθεια αναζήτησης μιας νεωτερικότητας μέσα από την επαναπροσέγγιση της παράδοσης και την κατάργηση της γραμμικής εξέλιξης της ιστορίας».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθούν προβολές ταινιών, κύκλος διαλέξεων (Μάρτιος-Απρίλιος) και ειδικό αφιέρωμα στα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ρώσου φουτουριστή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου