Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Εκθεση με έργα του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Κρακοβίας παρουσιάζει το Κέντρο "Ηλιος" του Δήμου Νεάπολης.


Εκθεση χαρακτικής στη Νεάπολη
ΕΡΓΑΛΕΙΑΕργαλείαΕκτύπωσηΑποστολή σελίδας σε ένα φίλοΠροσθήκη στη λίστα μουΑφαίρεση από τη λίστα μου 20 Ιανουαρίου - 6 Φεβρουαρίου * Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 17.00-21.00 & Σάββατο 11.00-13.00

Εκθεση με έργα του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Κρακοβίας παρουσιάζει το Κέντρο "Ηλιος" του Δήμου Νεάπολης.


Στα εγκαίνια, τα οποία θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος, θα παρίστανται οι καθηγητές, του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, Jacek Zaborski και Marek Sajduk.
Ο Ξενής Σαχίνης, καθηγητής χαρακτικής στο Α.Π.Θ., και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ», αναφερόμενος στην έκθεση, γράφει:
«Είναι ήδη γνωστή στο πλατύ κοινό η εκθεσιακή δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο Κέντρο Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ»του Δήμου Νεάπολης. Είναι, επίσης, γνωστή η προνομιακή σχέση που έχει αναπτύξει το Κέντρο με διεθνείς διοργανώσεις και φορείς που η χαρακτική και τα τυπώματα είναι το αντικείμενο της έρευνας τους. Σχολές Καλών Τεχνών, Τrienalle και Bienalle και αντίστοιχα εργαστήρια . Εκείνο όμως που για πρώτη φορά συμβαίνει , ως γεγονός στο Κέντρο Χαρακτικής, είναι η έκθεση ενός Εργαστηρίου Χαρακτικής όχι μιας Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά ενός Εργαστηρίου που ανήκει οργανικά σε Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο για τις Καλές Τέχνες.
Αμέσως αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα την οποία αποδίδει το παιδαγωγικό σύστημα της Πολωνίας στις Καλές Τέχνες. Αυτές δε διδάσκονται απλά από καλλιτέχνες που έχουν αποφοιτήσει από μια Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά από παιδαγωγούς που έχουν δημιουργήσει μέσω των Καλών Τεχνών και που έχουν ειδικευτεί στη διδασκαλία τους. Ιδιαίτερη εντύπωση μας κάνει η δεδομένη παρουσία της χαρακτικής και των εικαστικών τυπωμάτων στο πρόγραμμα σπουδών των Παιδαγωγικών αυτών Σχολών. Επίσης, είναι αδύνατο να μη γίνει μια σχεδόν αυτόματη σύγκριση ανάμεσα σε ότι συμβαίνει στην Ελλάδα , όσον αφορά τη χαρακτική και τα εικαστικά τυπώματα και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα ,λοιπόν, από αυτή την έκθεση θα παρατηρήσουμε τη δουλειά ,Καθηγητών και σπουδαστών, αφού η πρόσκληση, έγινε μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγών ERASMUS. Οι Καθηγητές χαρακτικής Jacek Zaborski και Marek Sajduk θα συνοδέψουν την έκθεση. Τα έργα έχουν γίνει με όλες τις γνωστές κλασικές τεχνικές της χαρακτικής και η έκθεση αποδεικνύει την αγάπη και την παράδοση για τη χαρακτική και τα τυπώματα στην Πολωνία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου